جهت ورود به یک بازار جدید جذابیت آن بازار است که اشخاص حقیقی و حقوقی را برای ورود به بازار ترغیب مینماید. اگر بازاری از جذابیت برخوردار نباشد قطعا جای مناسبی جهت ورود رقبا نمی باشد. عوامل بسیاری در جذابیت یک بازار نقش دارند که ما در اینجا به ۵ عامل مهم که با نام پنج نیروی رقابتی پورتر نیز شناخته می شوند، اشاره خواهیم کرد.
۱- قدرت و سهم بازار رقبا :
در یک بازار رقابتی برای شرکتی که در داشتن سهم بازار، پیش گام است، ریسک ورود به بازار دیگر از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکتی که بیش ترین سهم بازار را داراست معمولاً یک شرکت پیش گام است یا حداقل یکی از آن شرکت هایی است که زودتر وارد آن بازار شده است. دشواری کار این شرکتها دو برابر است زیرا علاوه بر تلاش جهت حفظ مشتریان فعلی، جهت ورود به بازارهای جدید و مشتریان جدید نیز تلاش میکنند. لذا شرکت های تازه وارد تنها با استراتژی جذب مشتریان جدید یا همان مشتریان رقبا می توانند شروع به کار کنند.
۲- کالا یا خدمات جانشین :
کالا یا خدماتی که میتوانند به جای همدیگر مورد استفاده قرار گیرند را جانشین می نامند. ممکن است محصول یا خدمتی که قصد ارائه آن را داشته باشید جایگزینی داشته باشد بطور مثال استفاده از مترو به جای اتوبوس. از این رو دشواری هایی پیش روی شما خواهد. شما علاوه بر پیدا کردن مشتریان جدید باید برای کالا یا خدمات خود نسبت به جانشین ها مزایا و امکانات بیشتری ایجاد نمایید تا از این اقیانوس قرمز نجات یابید. بازارهایی که کالا یا خدمات در آن ها امکان جایگزینی کمتری دارد از جذابیت بازار کمتری برای ورود برخودار هستند.
۳- ورود رقبای جدید و تازه واردها :
جهت ورود به بسیاری از بازارها نیازی به دانش یا سرمایه هنگفتی نیست. اشخاص حقیقی و حقوقی به راحتی میتوانند وارد آن بازار شوند و جذابیت بازار استفاده نمایند. این در حالیست که اگر ورود به بازار جدید نیاز به دانش و یا سرمایه زیاد داشته باشد ورود رقبا نیز به آن سخت می شود و سهم بازار اصولا در بین عرضه کنند گان آن جابجا می شود. بطور مثال صنعت ساخت هواپیما جز بازارهایی است که ورود به آن سخت است. زیرا دانش آن تنها در اختیار تعداد محدودی از شرکت ها می باشد و همچنین نیاز به سرمایه زیاد جهت راه اندازی دارد. در نتیجه تعداد شرکت های سازنده آن انگشت شمار بوده اما از طرفی ورود به بازارهای خدماتی همچون فروش آبمیوه و یا فروشگاه های مواد غذایی به راحتی صورت میپذیرد.
۴- قدرت چانه زنی خریداران :
در بازاری که عرضه کنندگان کالا و خدمت در مقابل خریداران از قدرت کمی در تعیین قیمت برخوردار هستند و خریداران قدرت چانه زنی بالایی دارند آن بازار از جذابیت پایینی برخوردار می باشد. قدرت چانه زنی به عوامل متعددی وابسته است که می توان به تعداد محدود خریداران، هزینه تعویض کم، امکان ادغام و … اشاره کرد. بازاری که خریدار قدرت چانه زنی کمی داشته باشد، بازار از جذابیت بیشتری برخوردار است.
۵- قدرت تامین کنندگان :
گاهی اوقات عرضه کنندگان مواد اولیه یک صنعت نقش بسزایی در آن صنعت بازی میکنند. بطور مثال نقشی که قیمت شکر و آرد در قیمت تمام شده شیرینی و شکلات خواهند گذاشت غیر قابل انکار میباشد. یعنی با افزایش قیمت شکر قیمت تمام شده یک شیرینی نیز افزایش خواهد یافت. بازاری که عرضه کننده در آن نتواند به راحتی قیمت محصول را افزایش دهد از جذابیت بیشتری برخودار خواهد بود.
بررسی عوامل رقابتی پورتر با اینکه به گفتی برخی کارشناسان ساده و سطحی می باشد، ولی می تواند در کنار بررسی های SWOT و STP دید خیلی خوبی برای عملکرد ما در بازار و یا بررسی مطلوبیت ورود به بازار جدید ارائه نماید.
مطالعه بیشتر
نوشتههای تازه
آدرس:
تهران، مفتح شمالی، کوچه دوازدهم، پلاک 11، واحد 6
تلفن : 09128406945
09190951296
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.