ماتریس SWOT یا سوات در انگلیسی حروف اول کلمات قوت (Strength)، ضعف (Weakness)، فرصت (Opportunity) و تهدید(Threat) است.
جهت تحلیل بازاریابی نیاز است که ابتدا وضعیت عملکرد بازاریابی یک مجموعه تحلیل گردد. تحلیل سوات این امکان را در اختیار بازاریاب قرار می دهد که با ارزیابی نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت ها با نگاهی به فضای داخلی و عوامل بیرونی، استراتژی مناسب لحاظ گردد.
نقاط قوت:
مزیت هایی که شرکت یا سازمان نسبت به رقبا دارند این عامل درونی میباشد. بطور مثال شرکت استارباکس دارای برند قوی و شناخته شده ای در سراسر جهان میباشد و مشتریانش بخاطر جو مناسب و اینترنت رایگان آن را منحصر به فرد می دانند. همچنین استارباکس قهوه های خود را از تامین کننده های قهوه ای تهیه میکند که آن ها را با دقت انتخاب میکند و این امر در ارائه قهوه هایی با مزه عالی یاری میرساند.
نقاط ضعف:
ضعف ها را می توان این طور تعریف کرد که چه کاری را به خوبی رقبا نیم توانیم انجام دهیم این عامل نیز درونی میباشد. بطور مثال قهوه های استارباکس در همه ی نقاط بصورت یک مدل و در یک ظرف مشخص سرو میشود این در حالی است که بعضی از افراد یک منطقه از آن نوع قهوه سرو نمی کنند و یا حتی بعلت قیمت گذاری ثابت جهانی محصولاتش در بعضی از کشور های فقیر جهان سرو استارباکس فقط مختص قشر خاصی ار افراد جامعه با درآمد بالا می باشد.
فرصت ها:
عوامل محیطی که ممکن است باعث افزایش مزیت رقایتی شرکت گردد. این عامل بیرنی میباشد.بطور مثال استارباکس شعبه های زیادی در سراسر جهان دارد و این تعدد شعب دسترسی به قهوه های استارباکس را برای مشتریانش در همه جا راحت میکند. همچنین این شرکت در عرصه های رسانه ای نیز سرمای گذاری کرده و برند خود را شناخته شده تر کرده است.
تهدید ها:
عوامل محیطی که ممکن است باعث افزایش ضعف رقایتی شرکت گردد. این عامل نیز بیرونی میباشد.بطور مثال استارباکس از آنجاییکه بیشتر شعبش در آمریکاست بازارش در ایالات متحده اشباع شده است. همچنین اخیرا مشتریان جهت سلامت خود ترجیح میدهند کمتر از نوشیدنی های کافئین دار استفاده کنند
با مشخص کردن عوامل فوق حال نوبت مشخص کردن استراتژی مناسب جهت نیل به اهداف است
استراتژی SO:
راهبردی تهاجمی است که با کمک فرصتها و نقاط قوت میتوان به اهداف مشخص سازمان دست یافت بطور مثال شرکت آمازون که برند شناخته شده ای در بازار آنلاین می باشد در بازار سرگرمی آنلاین نیز سرمایه گذاری میکند.
راهبرد WO:
راهبردی انطباقی است. در این وضعیت شرکت ها باید نقاط ضعف خود را کاهش دهند و از فرصتهای محیطی استفاده مناسب کنند. بطور مثال با توجه به قیمت نسبتا بالای خودروهای مرسدس بنز در بازار آمریکا، خودروهای کلاس C خود را بصورت اقساط به فروش میرساند با این استراتژی سهم زیادی از بازار خودروهای متوسط رو به بالا را در اختیار گرفت.
راهبرد ST:
راهبرد اقتضایی است. در این وضعیت باید تهدید ها را کاهش داد و از نقاط قوت به نحو احسنت استفاده کرد. بطور مثال اپک ائتلافی است از کشورهای تولید کننده نفت جهت کنترل تولید و کنترل قیمت نفت در بازار جهانی.
راهبرد WT:
راهبرد دفاعی است. در این وضعیت باید سازمان تهیدید ها و نقاط ضعف خود را کاهش دهد. بطور مثال یک سازنده خانه در صورت کمبود بودجه (نقطه ضغف) و بالا بودن قیمت خانه که بالطبع باعث کاهش خرید خانه میشود (تهدید)، می تواند قبل از ساخت، خانه ها را شرایطی پیش فروش نماید به این صورت هم کسب سرمایه اولیه جهت ساخت را بدست می آورد و هم در شرایطی که قیمت خانه بالا است تنها با تشویق دریافت بخشی از وجه و دریافت ما بقی در زمان تحویل، خانه ها را قبل از اتمام ساخت می فروشد.
برای صاحبان کسب و کار
تجزیه و تحلیل عملکرد بازاریابی یکی از دغدغه های صاحبین کسب و کار میباشد که با استفاده از ماتریس SWOT می توان فرصت ها و تهدیدها را پیدا و راهمارهای مناسبی برای آن ها پیدا کرد .برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.همچنین نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
مطالعه بیشتر
نوشتههای تازه
آدرس:
تهران، مفتح شمالی، کوچه دوازدهم، پلاک 11، واحد 6
تلفن : 09128406945
09190951296
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.